ز

Ida Julin

Hem    Info    Kontakt

Att editera

Med tanke på att jag  verkligen inte vill jobba just nu med mitt huvud tror jag att jag får blogga istället som underhållning. Och eftersom jag nu är 'out' med faktumet att jag editerar på fritiden (och även funderar på ett yrke inom det) såkan jag väl berätta lite kort om det.

Som ni kanske såg i föregående inlägg så fanns det en video med. Kan ju nu redan berätta att den ligger mellan stadie 4 & 5. Men mera om det får ni reda på är ni scrollar neråt.


Allt började så som för dom flesta.. via youtube! Hah, jepp - youtube min vän. Har faktiskt ett hat-kärlek-förhållande med sidan med tanke på att det alltid är något problem med copyright men ursprunget till detta intresse kommer därifrån.

Så hur editerar jag då?
För det första använder jag Sony Vega Pro 8.0.
För vissa säger detta kanske inte så mycket but look it up, ni hittar nog någon förklaring på google.

Sedan när jag brukar editera delar jag upp ett projekt i olika delar.
1. Planering
2. Placera klipp
3. Sammanfoga
4. Effekter
5. Färg


1. Planering:
Vad för sång skall användas? Behövs tonläget ändra med tanke på copyright? Vilken film/serie skall jag använda mig av och behöver jag leta upp flera klipp än som finns på datorn?

2. Placera klipp:

När klipp och sång är hittade och Sony Vega är faktiskt öppnat är det bara att börja. Brukar lyssna på sången några gånger och samtidigt skrolla runt efter klipp för att kanske hitta något som passar precis ihop med lyricsen. Då brukar det klippet komma rätt snabbt på tidslinjen för att jag inte skall glömma bort. Sedan fortsätter jag så tills varje sekund utav sången har något slags klipp till sig.

3. Sammanfoga:
När allt är utsatt på tidslinjen är det dags att få det hela att flyta samman lite bättre. Övergångsstilar (fade out, fade in t.ex.), om det kanske skall finnas två klipp bredvid varann för att visa två olika perspektiv samtidigt? Och behövs det kanske några voiceovers för att få fram storyn bättre?

4. Effekter:

Detta är något jag inte hållit på med så mycket än men Sony Vega erbjuder många effekter och dom jag brukar använda mig av är 'tv stimulator', 'newspaper print', 'cookie cutter' och även några andra så som blur eller glow.

5. Färg:

Det sista steget är ofta att hitta en färg/coloring overlay som passar till videons tema. är det en låt som är lite mera.. tja angst så brukar jag köra en färgkombination som är mörkare eller lutar mera mot svart och vitt.
Är det en mera upbeat låt försöker jag ofta hitta en lite färggrannare version.

Och det var det... Sedan finns det massor med test runs, previews och svordomar (när det inte går som jag vill). Men jag tror att det får bli osagt, detta var nämligen en extremt simpel version utav mina förklaringar. Och skall jag gå mera in på det så blir det invecklat. :)

http://www.masternewmedia.org/images/countdown_film.jpg

 

Så nu är frågan den? Är detta något värt att skriva mera om? Lägga upp videos efter hand? Hittills har jag nämligen hållit youtube och bloggen som två olika. Men kanske dags för en förändring?

Postat av: Shorty&Myzan [two in one]

kul att du ville vara med :) för större chans att vinna gilla oss på facebook, länk hittar du i menyn! :)

2011-01-20 @ 11:24:21
URL: http://shortyochmyzan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Denna design är gjord av: Kinga Dukaj - Oursketchbook.com (c) 2011